سمينار ابر رسانايي با حضور اساتيد برتر جهاني در دانشگاه شيراز

اَبَر رسانايي با حضور اساتيد برجسته و شاخص جهاني، روز دوشنبه 21 بهمن ماه جاری از ساعت 10 صبح در تالار حكمت دانشگاه شيراز برگزار مي‏شود.

خانم دكتر زينب رضايي، عضو هيأت علمي بخش فيزيك و دبير اجرايي سمينار با اعلام اين خبر گفت: در اين برنامه بيش از 400 تن از اساتيد و دانشجويان دانشكده‏هاي مهندسي و علوم پايه‏ی دانشگاه‏هاي شيراز حضور مي‏يابند.

وي افزود: در اين سمينار علمي پروفسور وارِن اِرل پيكِت (Warren Earl Pickett)، استاد ممتاز دانشگاه ديويس كاليفرنيا (امريكا) به عنوان سخنران ويژه به بيان مطالبي در خصوص نمونه‏ها و دنياهاي جايگزين در ابر رسانايي زوج شدگي قوي مي‏پردازد.

رئيس بخش فيزيك دانشگاه شيراز هم گفت: پروفسور آنتوني جيمز لِگِت (Anthony James Legget)، برنده‏ی جايزه‏ی نوبل فيزيك سال 2003 و استاد دانشگاه ايلينويز امريكا و پروفسور پاول چو (Paul C.W. Chu)، كاشف نخستین ابر رساناي بالاي دماي نيتروژن و استاد دانشگاه هوستون امريكا در اين سمينار به عنوان میهمانان ويژه شركت مي‏كنند و به پرسش‏هاي اساتيد و دانشجويان پاسخ مي‏دهند.

دكتر غلامحسين بردبار ادامه داد: در قالب سمينار ابر رسانايي، اساتيد خارجي با حضور در بخش فيزيك دانشگاه شيراز، با ظرفيت‏ها و توانمندي‏هاي بالاي اين بخش آشنا مي‏شوند و در نشست تخصصي با اعضاي هيأت علمي بخش فيزيك به بحث و تبادل نظر مي‏پردازند.

وی اظهار داشت: گسترش ارتباطات در سطح بين‏المللي، توافق در خصوص اجراي پروژه‏هاي علمي مشترك، بررسي حضور اساتيد دانشگاه شيراز در دانشگاه‏هاي معتبر بين‏المللي در قالب فرصت‏هاي مطالعاتي و اجراي دوره‏هاي كوتاه مدت توسط اساتيد مطرح بين‏المللي در دانشگاه شيراز از جمله اهداف اين نشست است.

دكتر محمود مرادي، استاد بخش فيزيك دانشگاه شيراز نيز برگزاري چنين برنامه‏هايي را ارزشمند توصيف كرد و گفت: بيش از نيم قرن از فعاليت بخش فيزيك دانشگاه شيراز مي‏گذرد و در اين مدت، اساتيد و دانشجويان با در نظر گرفتن اهداف مشخص، فعالیت علمی چشمگیری داشته و در همین راستا، افتخارات فراواني آفریده‏اند.

وي با اشاره به اهميت تحقيق در خصوص ابر رسانايي اظهار داشت: مواد ابر رسانا مقاومت الكتريكي بسيار پايين و حد صفر دارند و بنابراين موجب كاهش تلفات انرژي در سيستم‏هاي مختلف مي‏شوند.

استاد فيزيك دانشگاه شيراز افزود: اين مواد در صنعت كاربرد فراواني دارند كه از جمله‏ي آن‏ها مي‏توان به ساخت قطعات الكترونيكي در ابعاد بسيار كوچك، انتقال برق از نيروگاه‏ها به شبكه‏ی توزيع، ساخت كابل‏هاي بسيار نازك با راندمان بالا، ايجاد ميدان‏هاي مغناطيسي قوي براي حركت قطارهاي سريع‏السير و كاربردهاي نظامي اشاره كرد.

دكتر مرادي خاطرنشان كرد: نخستین ابر رساناها در دماهاي بسيار پايين (حدود 200 درجه‏ی سانتيگراد زير صفر) كار مي‏كردند و هم اكنون تحقيقات براي ساخت ابر رساناهايي كه در دماي اتاق (25 درجه‏ی سانتيگراد) كاربرد داشته باشند، در حال انجام است.

وي ادامه داد: ابر رسانا يك موضوع بين رشته‏اي است و در گرايش‏هاي ماده چگال و اخترفيزيك دانشگاه شيراز به اين موضوع پرداخته مي‏شود.

گفتني است دانشجويان رشته‏ی فيزيك دانشگاه شيراز در مقاطع تحصيلي كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري و در 6 گرايش اپتيك و ليزر؛ ماده چگال؛ كيهان‏شناسي؛ اخترفيزيك؛ ذرات بنيادي و فيزيك هسته‏اي مشغول تحصيل و پژوهش هستند.

بخش فيزيك دانشگاه شيراز از جايگاه بالايي در كشور برخوردار است و طرح‏هاي عملي مانند ساخت ليزر حالت جامد؛ ساخت نانوذرات و نانولوله‏هاي كربني؛ ساخت سلول‏هاي خورشيدي و ساخت لايه‏هاي نازك با قابليت كاربرد در صنايع مختلف در اين بخش در حال اجراست.

راه‏اندازي آزمايشگاه‏هاي علوم و فنون هسته‏اي؛ تأسيس پژوهشكده‏ی نجوم، اخترفيزيك و فن‏آوري ابزارآلات نجومي و فضايي و راه‏اندازي آزمايشگاه‏هاي لايه نشاني، XRD و XRF به عنوان تنها آزمايشگاه جنوب كشور، فضاي مناسبي را براي تحقيق و پژوهش در بخش فيزيك دانشگاه شيراز فراهم كرده است؛ به گونه‏اي كه در پنج سال گذشته، حدود 300 مقاله‏ی ISI توسط اعضاي هيأت علمي اين بخش منتشر شده است.